Bucuresti – oceanul urias plin de pesti uraciosi. Nu neg faptul ca iti oferta multe oportunitati, nenumarate tipuri de job-uri, scoli, cursuri, facultati, dar pentru tineri nu exista loc de munca care sa ofere spatiu si sustinere, cel putin morala, pentru a investi in pregatirea profesionala.
Cv-ul meu are mentionat ca si experienta profesionala postul de barman, nu indraznesc sa folosesc termenul de barista. Ma incadrez la entry-level/primii 3 ani de experienta. Problema mea nu este ca nu imi gasesc job, ci faptul ca nu exista job care sa satisfaca in primul rand cerintele mele. Angajatorii au omis acest lucru, oare ei sunt destul de buni pentru noi. Pai nu.
Nu o sa lucrez intr-o cafenea orientala, unde fetele dau din buric, nu o sa lucrez la chioscul pe care French Bakery il deschide in doua mari licee, nu o sa lucrez la cafeneaua unde espresso dublu se face cu 9 grame, nu o sa lucrez la cafeneaua unde calitatea nu conteaza (ciorba sa fie cafeaua), dar sa primeze vanzarea.
Uite un motiv sa plec din tara - lipsa de respect pentru meseria de barman-barista. Nu sunt intrebata ce calitati ma recomanda pentru postul respectiv, ci mi se spune direct: 7 milioane + tips…da sau nu? Deci nu imi permit cu banii astia o garsoniera decenta, dar la lucru trebuie sa purtam masca zambetului. As intelege daca nu ar fi bani pentru salarii mai mari, dar ….asa putrezeste totul. Noi nu mai suntem dornici sa ne dezvoltam, nu exista beneficii, nu exista respect, nu exista calitate.
De unde atatea pretentii la 23 de ani? Pentru ca pot, gandesc si merit si cred ca nu trebuie sa treaca 6 ani de acum inainte ca sa primesc macar intrebarea ‘’Ce calitati te recomanda pentru acest post ?’’Inseamna ca pretentiile mele vor ramane in neant si eu tot fara job. Tata mi-a aratat prin exemplele lui proprii ca trebuie sa te ridici mereu cand viata iti da un sut. Nu o sa astept sa faca nimeni ceva pentru mine.
Job voi avea si nu pentru ca X sau Y au vazut potentialul si lucrurile pe care mainile mele le pot crea, ci pentru ca azi am terminat de conceput viitorul meu loc de munca. E un loc in care nu exista impresii gresite si figuri depravate, cu ochii innecati in bani. E un concept al cafelei in starea ei pura, imbracata in aura socializarii intre oameni care cauta calitatea, nu desfraul social. Aici, cafeaua nu va avea nume, ci doar trasaturi specifice, gust de citrice, aftertaste de nuci si aroma dovleacului.
sursa: http://sweet-coffee-disposition.blogspot.com/2011_01_01_archive.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu